2016. július 27. szerda - Olga, Liliána. Holnapi névnap: Szabolcs
2011. szeptember 6.
ger-mania.hu írása

Berlini elemzés a gazdaságról

A magyar "saját út" kudarca

  • Tetszik:

A Germany Trade and Invest német kormányhivatal legújabb jelentésében ismét igen borús képet fest a magyarországi gazdasági helyzetről és a kilátásokról. Külföldi beruházók attól tartanak, hogy mind a bankokra, mind a gazdaság más ágazataira újabb terheket raknak – anélkül, hogy az érintettekkel konzultálnának.

A Mercedes és társai nélkül minimális gazdasági növekedés sem lenne

A kormány-intézmény, amelynek feladata a német külgazdasági kapcsolatok támogatása, jelentésében rámutat: külföldi beruházók abból indulnak ki, hogy az „őszi csomag” nem csak a bankszektorra rak majd újabb terheket, ami tovább súlyosbíthatja a hitel-hiányt, fékezve ezzel a növekedést. „Ugyanakkor azzal számolnak, hogy - ellentétben a 2010-ben történtekkel – ezúttal válság-csúcsot hívnak össze, amelyen nem csak a kormánypártok és támogatóik vesznek részt. Meg kell teremteni az átláthatóságot és lehetőséget kell adni a gazdaságnak, hogy kifejthesse álláspontját.”

„Eddig az ’oszd meg és uralkodj’ volt a budapesti jelszó
, amikor kivetették a különadókat, mutat rá a berlini elemzés. „Az eddigi, párbeszéd nélkül előírt gazdaságpolitika azonban kevéssé bizonyult összeegyeztethetőnek a piacgazdasággal s az sem zárható ki, hogy hosszabb távon káros lesz, mert akadályozza külföldiek újabb beruházásait”, idézi tekintélyes gazdaság-elemző intézetek véleményét a tanulmány. A különadóval érintett ágazatokban visszaestek a beruházások és nyílt kérdés, hogy bizonyos más ágazatok, amelyekben a konszernek magas nyereséget értek el, mentesek maradnak-e a különadótól. A tanulmány emlékeztet, hogy a kormány hivatalba lépésekor gyors gazdasági növekedést ígért, azt, hogy Magyarország a térség éllovasa lesz. „Ehelyett – megszakítva a tárgyalásokat a IMF-el – ’saját útra’ léptek, anélkül, hogy ehhez kívülről tanácsot kértek volna.” A növekedés messze elmarad az ígérttől és „a német járműipari beruházások nélkül 2011 elején már alig jött volna külföldi tőke az országba.” Matolcsy gazdasági miniszter saját megfogalmazásával „szokatlan megoldásokat” alkalmazott. E rendszabályok érintettjei szerint azok kidolgozásába lényegében nem vontak be nemzetközileg ismert, független magyar közgazdászokat.

Az írás idézi a bécsi Nemzetközi Összehasonlító Gazdaságkutató Intézet álláspontját, miszerint a kormány intézkedései következtében Magyarországon 2010 –ben bizonyos ágazatokban - tekintettel a különadókra - növekedett a beruházások kockázata. Ezek az adók részben 2012 után is érvényben maradnak. Azoktól ugyanakkor megóvják és kiemelten támogatják a járműipart – miközben a (külön is adóztatott) gyógyszeripar kivitele ugyancsak jelentős. „A gazdaság hazai motorja továbbra is gyenge, így még nagyobb a jelentősége a külföldi beruházóknak, amelyek vállalatai a magyar kivitel fő részét teszik ki. Egyedül a kecskeméti Mercedes gyár, amely jövőre kezdi meg a termelést, 0.6 százalékkal járul majd hozzá az ország nemzeti jövedelméhez.” Az intézet adatai szerint egyébként idén 2.5 Mrd. eurót tesz ki az új külföldi beruházások értéke – szemben a 2008-as 4.9 Mrd.-al.

A jelentés utal arra, hogy a költségvetési hiány pótlására újabb fogyasztási adók kivetése várható s rámutat: a frank-árfolyam befagyasztása az eladósodottak érdekében – még kormánytagok véleménye szerint is – csak átmeneti segítséget jelent.

Vissza a lap tetejére
LEGÚJABBAK A ROVATBAN
További cikkeink
LEGOLVASOTTABB CIKKEK
További cikkeink