2016. július 29. péntek - Márta, Flóra. Holnapi névnap: Judit, Xénia
2010. április 29.
Mogyorósi Géza írása

Öt év alatt több millió látogató

A berlini Holokauszt Emlékmű jubileuma

  • Tetszik:

Május 4-én ünnepli felavatásának ötödik évfordulóját a berlini Holokauszt Emlékmű, a „Denkmal für die ermordeten Juden Europas”. Hosszas huzavona után 2003-ban, a Brandenburgi kapu szomszédságában, az egykori berlini fal területén kezdték építeni. A 2711 sötétszürke betonoszlopból álló labirintus alatt információs központot alakítottak ki. A meggyilkolt európai zsidók emlékművét a második világháború befejeződésének 60. évfordulója alkalmából, 2005 májusában avatták fel. Azóta több millióan látogatták már meg.

A főváros szívében (egyébként a magyar nagykövetség közvetlen szomszédságában) található emlékmű ötlete bő két évtizeddel korábbi. Eberhard Jäckel történész és a publicistaként nevet szerzett Lea Rosh, a „Perspektive Berlin“ civil kezdeményezés irányítója javasolta: alakítsanak ki emlékhelyet a meggyilkolt európai zsidók tiszteletére. Német politikusok, közéleti személyiségek egy csoportja felkarolta a kezdeményezést, de ellenzői is voltak a javaslatnak, hogy a „hajdani tettesek hazájában“ épüljön fel az emlékmű.
A még Németország újraegyesítése előtt kialakult vita végül 1999 nyarán zárult le. Akkor döntött úgy a frissen Bonnból Berlinbe költözött parlament, a Bundestag, hogy meg kell épülnie az emlékműnek.

Hitler, Goebbels bunkerei felett

Az amerikai Peter Eisenman tervei alapján 2003 tavaszán láttak munkához a szakemberek. Az építésznek nem volt könnyű dolga, hiszen a 19.000 négyzetméteres területre megálmodott betonmező a német főváros turisztikailag leglátogatottabb helye. Az emlékműnek a bő két évszázada álló Brandenburgi kapu mellett a közeli Reichstag-épülettel, a Hotel Adlonnal és számos a környéken lévő diplomáciai képviselettel is harmonizálnia kellett. (Egyébként a helyszín közvetlen közelében volt Hitler bunkere. Goebbelsé, akinek villája is errefelé állott, ma is érintetlenül rejtőzik a talajban, az emlékmű alatt,

A 2711, eltérő magasságú, különleges, időtálló bevonatú szürke betontömbből kialakított, minden oldalról bejárható emlékmű alatt, amelyre több, mint 27 millió eurót fordított az állami költségvetés, 800 négyzetméteres információs központ kapott helyet. A Holokauszt mintegy 6 millió zsidó - köztük több százezer magyar - áldozatának tisztelgő, berlini emlékművet öt esztendővel ezelőtt, 2005 május 10-én avatták fel s azóta több millióan keresték fel. A látogatót Primo Levi, az Auschwitzot megjárt olasz író mondata fogadja: „Megtörtént, következésképpen újra megtörténhet. Lényegében ezt akarjuk mondani.”

Az évforduló alkalmából ünnepséget tartanak a berlini Művészeti Akadémiában. Az ünnepi beszédet az Akadémia hat éven át volt elnöke, Konrád György tartja.

Az emlékmű a nap minden órájában látogatható.
Az információs központ a tavaszi-nyári időszakban hétfő kivételével naponta 10 – 20 óra között tart nyitva. (Belépni 19.15 óra után már nem lehet). Május 4-én, kedden a jubileumi ünnepség miatt a központ csak 12.30-kor nyit.
Információ (németül): http://www.stiftung-denkmal.de/besucherservice

Vissza a lap tetejére
LEGÚJABBAK A ROVATBAN
További cikkeink
LEGOLVASOTTABB CIKKEK
További cikkeink