2016. július 26. kedd - Anna, Anikó. Holnapi névnap: Olga, Liliána
2011. március 3.
ger-mania.hu írása

Dortmundi levél

Vitadélután a magyar nagykövettel

  • Tetszik:

A Német-Magyar Társaság meghívására látogatott el a napokban Dortmundba Dr. Czukor József, berlini magyar nagykövet. A magyar EU-elnökségről, a médiatörvény kérdéseiről olyan élénk és nyílt vita bontakozott ki, amilyenre 20 éve nem volt példa a Külföldi Intézet történetében – mondotta Martin Loberg, az Intézet ügyvezető igazgatója.

Balról: Bernhard Rapkay, Klaus Wegener, Czukor József, Michael Kluth

A társaság soron kívül szervezte meg a nagy érdeklődéssel kísért, mintegy száz részvevővel lebonyolított vitát. A meghívott előadók között volt a nagykövet mellett Bernhard Rapkay, a régió (szociáldemokrata) Európa-parlamenti képviselője és Dr. Michael Kluth, az ismert német dokumentumfilm-rendező, sok, Magyarországról szóló film alkotója.

A cél az volt, hogy a részvevők megítélhessék: mi áll az Orbán-kormány megalakulása óta arról a német média túlnyomó részében kialakult negatív kép mögött és hogyan áll a magyar EU-elnökség, amelyet beárnyékolt a média-törvény körül kialakult heves vita.

Az elsőként felszólaló nagykövet vázolta a magyar EU-elnökség fő céljait. Egyúttal emlékeztetett, hogy a Fidesz 2010 áprilisában demokratikus választásokon szerzett kétharmados többséget. Drámaian nehéz gazdasági helyzetben, amikor 3 millió magyar, köztük 700.000 roma él a szegénységi küszöb alatt és igen magas a munkanélküliség.

Rapkay Európa-képviselő nézete szerint egy párt kétharmados többsége nagyobb felelősséget is jelent s a mindenkori elnökségnek példát kell mutatnia a tagországoknak. A képviselő szólt arról, hogy az Európai Parlamentben kialakult a szoros együttműködés gyakorlata, a projektek 70-80 százaléka esetében a különböző párt-frakciók egyértenek, a szak-kérdések megítélésénél pártpolitikai szempontok nem játszanak szerepet.

Michael Kluth, aki negyed százada mutatja be minőségi német tv-csatornák nézőinek a magyar kulturális életet, az országot, bírálta a média-törvényt. Kifogásolta, hogy a Médiatanácsban az ellenzéknek nincs képviselete, hogy az állami médiahatóság vezetőjét 9 évre választották és az állami intézményeknél, köztük az MTV-nél, sok embert elbocsátanak. Nehézségei voltak magyar politikusokkal s tart attól, hogy Magyarország tekintélyuralom alá kerül, mondotta.

Czukor nagykövet ellentmondott ennek a nézetnek. Szerinte a vitatott médiatörvény a cenzúra látszatát keltette, holott célja nem az – s egyébként a törvényt négy pontban, amint azt az EU igényelte, módosították. Ami az elbocsátásokat illeti: Czukor felidézte, hogy a köztisztviselőket 1949-ben, 1989-ben és 2002-ben is kicserélték.

Egy német újságíró utalt arra, hogy miközben a magyar kormányt támadják, nincs szó Berlusconiról, aki tetszése szerint manipulálja az olasz igazságszolgáltatást, a parlamentet, a kormányt. A több mint két órás élénk vitában, amely az eltérő nézetek között folyt, az egyik részvevő figyelmeztetett: Magyarország már kiárulta a „családi ezüstöt”. Az országnak most saját erejéből kell talpra állnia s beindítania gazdaságát. Egyben vendégek és hallhatóság egyetértettek: a nyílt viták mindkét ország számára fontosak, azokat folytatni kell. Czukor nagykövet megköszönte ezt a Dortmundban megadott lehetőséget.


***

A Nemzeti Filharmonikusok sikere

Amint beszámoltunk, a közelmúltban nagy sikerrel zárult Dortmundban a Fesztiválzenekar ötnapos koncert-sorozata, amelyen Bartók művészetét mutatták be a lelkes közönségnek. Röviddel később a Nemzeti Filharmonikusok érkeztek németországi körútjuk keretében düsseldorfi fellépésük után a Ruhr-vidéki nagyvárosba. Műsorukon - az emlékév jegyében -Liszt Les Preludes c. szimfónikus költeménye állott, majd Daniel Müller-Schott közreműködésével játszották Dvorák csellóversenyét. Csajkovszkij 2. szimfóniájával zárult volna a műsor, de a felállva tapsoló közönség még két ráadást követelt ki: Berlioz Rákóczi-indulóját és Dvorák Magyar táncát.

Maria Hesz

Vissza a lap tetejére
LEGÚJABBAK A ROVATBAN
További cikkeink
LEGOLVASOTTABB CIKKEK
További cikkeink